MEYOK YÖNERGE
DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULLARI KOORDİNATÖRLÜĞÜ (MEYOK) YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM ve YASAL DAYANAK
AMAÇ
Madde 1: Bu yönergenin amacı, Dumlupınar Üniversitesi bünyesindeki Meslek Yüksekokulları arasında koordinasyonu sağlamak üzere kurulan " Dumlupınar Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü" nün çalışma esaslarını belirlemektir.
KAPSAM
Madde 2: Bu yönerge "Dumlupınar Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü" nün nitelikleri, organları ve işleyişi ile ilgili genel ilkeleri kapsar.
YASAL DAYANAK
Madde 3: Bu yönerge 2547 Sayılı Yasanın 13. ve 14. maddelerine dayalı olarak düzenlenmiştir.
İKİNCİ BÖLÜM TANIMLAR, ORGANLAR VE NİTELİKLERİ
TANIMLAR
Madde 4: Bu yönergede yer alan terimlerden;
a) "Üniversite"Dumlupınar Üniversitesini;
b) "Senato"Dumlupınar Üniversitesi Senatosunu;
c) "Rektör" Dumlupınar Üniversitesi Rektörünü;
ç)"MEYOK" Dumlupınar Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğünü;
d)"Koordinatör" MEYOK Koordinatörünü;
e)"Meslek Yüksekokulları" Dumlupınar Üniversitesi bünyesindeki Meslek Yüksekokullarını ifade eder.
Madde 5: MEYOK' un çalışma alanları: Meslek Yüksekokullarında eğitim organizasyonu,üretkenliğin artırılması ve sorunların giderilmesi için gerekli planlama ve uygulamaları yapmakamacıyla oluşturulan MEYOK, aşağıdaki alanlarda çalışmalar yürütür.
a) Sektörlerin ara kademe meslek elemanları ile ilgili gereksinimlerini belirleyerek, Meslek Yüksekokullarının bu amaç doğrultusunda eğitim-öğretim planlarında uygulamalara ağırlık verilmesini sağlayıcı kaynak yaratma potansiyellerini ve üretkenliklerini artırıcı düzenlemeler yapmak, personel, kütüphane, laboratuvar, araç ve gereç gereksinimlerini karşılamak için gerekli planlama ve uygulama çalışmaların yapmak ve desteklemek,
b) Meslek Yüksekokullarında görevlendirilecek, öğretim elemanlarının genel niteliklerini belirleyici kriterleri tespit ederek Senatonun onayına sunmak,
c) Meslek Yüksekokulları mezunlarına yönelik hizmet içi sertifikalı eğitim programlarının düzenlenmesini desteklemek.
ORGANLAR
Madde 6: MEYOK' un organları şunlardır:
a) Koordinatör,
b) Meslek Yüksekokulları Müdürler Kurulu,
c) Danışma Kurulları,
ç) Program Kurulları,
d) Bilim Dalı Kurulları.
Madde 7: Koordinatör, Üniversite öğretim üyeleri arasından, Rektör tarafından iki yıl süre ile görevlendirilir. Süresi biten koordinatör aynı usulle yeniden görevlendirilebilir.
Rektör, Koordinatörün önerisi ile bir Koordinatör Yardımcısı görevlendirir. Koordinatör olmadığı zamanlarda Koordinatör Yardımcısı vekâleten görevi yürütür. Koordinatör Yardımcısı'nın görev süresi Koordinatörün görev süresi ile sınırlıdır.
Madde 8: Koordinatörün görevleri şunlardır:
a) Meslek Yüksekokulları Müdürler Kurulu'na Program ve Bilim Dalı Kurullarına başkanlık etmek,
b) Bu yönerge esaslarına göre MEYOK' u yönetmek,
c) Meslek Yüksekokulları Müdürler Kurulu'nun kararlarını Rektörlüğe teklif vermek, e) MEYOK' un faaliyetleri ile ilgili olarak her üç ayda bir Rektöre rapor vermek
Madde 9: Meslek Yüksekokulları Müdürler Kurulu, Koordinatör başkanlığında Meslek Yüksekokulları Müdürlerinden oluşur. Meslek Yüksekokulları Müdürler Kurulu, ayda en az bir kere MEYOK Koordinatörünün daveti üzerine toplanır. Kurul toplantıları üyelerin yarıdan bir fazlasının katılımı ile yapılır ve kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır.
Madde 10:Meslek Yüksekokulları Müdürler Kurulu, bu ynergenin 5. maddesinde belirtilen görevleri yerine getirir.
Madde 11: Danışma Kurulları, Müdürler Kurulu tarafından kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşturulur.
Danışma Kurullarının Görevi: Meslek Yüksekokullarının faaliyet gösterdiği alanlardaki kamu ve özel kurum, kuruluş ve meslek odaları ile Meslek Yüksekokulları arasında işbirliğini ve endüstriye dayalı öğretimin yaygınlaştırılmasına yardımcı olmaktır.
Madde 12: Program Kurulları Koordinatör başkanlığında Meslek Yüksekokullarının benzer programlarında görev yapan öğretim elemanlarından oluşur.
Program Kurullarının Görevi: Öğretim Elemanlarının, Meslek Yüksekokullarının benzer programlarındaki eğitim-öğretim, uygulama ve araştırma faaliyetlerini programlamak araç, gereç ve fiziksel imkânlardan en etkin bir biçimde yararlanmak için eğitim planlarını hazırlamak ve Müdürler Kuruluna sunmaktır.
Madde 13: Bilim Dalı Kurulu üyeleri, Dumlupınar Üniversitesi'nin farklı meslek yüksekokulu programlarında yer alan benzer dersleri yürüten öğretim elemanlarından oluşur. Koordinatör Bilim Dalı Kurulunun başkanıdır.
Bilim Dalı Kurulunun Görevi: Farklı programlardaki derslerin ve bu derslere ilişkin uygulama ve araştırma faaliyetlerinin içeriklerinin uyumlaştırılmasına ilişkin öneriler yapmaktır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM YÜRÜRLÜK VE YÜRÜTME
YÜRÜRLÜK
Madde 14: Bu yönerge Dumlupınar Üniversitesi Senatosu'nda kabul edildiği gün yürürlüğe girer. (Dumlupınar Üniversitesi Senatosu'nun 17.01.2003 tarih ve 1 sayılı toplantısında kabul edilmiştir.)
YÜRÜTME
Madde 15: Bu yönerge hükümlerini Dumlupınar Üniversitesi Rektörü yürütür.